Bacterie-infectie en tonsillitis

Tijdens een bacterie-infectie vallen bacteriën het lichaam binnen. Dit kan gebeuren doordat de bacteriën ingeademd worden uit de lucht, of opgenomen worden via besmet voedsel. Deze bacteriën kunnen schade aanrichten in het lichaam, waardoor er een ontsteking ontstaat. Als deze ontstaat plaatsvind op de keelamandelen, dan ontstaat er een tonsillitis.

Hoe ontstaat een bacterie-infectie?

bacterie-infectie; tonsillitisEen bacterie-infectie ontstaat doordat bacteriën het lichaam binnendringen. Deze bacteriën zullen gifstoffen maken en schade aanrichten bij de keelamandelen. Het lichaam probeert deze bacteriën te stoppen. Hierbij ontstaat onder andere een ontsteking.

In sommige gevallen kan een ontsteking van bacteriën ook in combinatie gaan met koorts, omdat koorts een manier is om bacteriën te bestrijden. Het lichaam zal na verloop van de tijd de bacteriën de baas zijn, waardoor deze bestreden worden. De ontsteking zal hierna vanzelf stoppen.

Verschil virusinfectie

Een virusinfectie is een andere manier om een tonsillitis te krijgen. Deze infectie wordt veroorzaakt door virussen. In veel gevallen kan een tonsillitis ook worden veroorzaakt door zowel virussen als bacteriën, hierdoor ontstaat er een combinatie van deze twee ziektekiemen. In dit geval kunnen de bacteriën bestreden worden met penicilline. De virussen kunnen echter niet bestreden worden met een medicijn. Deze zullen door het lichaam zelf uitgeschakeld moeten worden.