Virusinfectie en tonsillitis

Bij een virusinfectie wordt het lichaam geïnfecteerd met virussen. Virussen zijn zeer kleine deeltjes die in de lucht zitten. Deze kunnen hierdoor makkelijk ingeademd worden. Als de virussen eenmaal ingeademd zijn en in het lichaam terecht komen, zullen ze hier schade toerichten. Zo kunnen ze een virusinfectie veroorzaken. Dit houdt in dat het lichaam hier ziek van wordt.

Een virusinfectie oplopen

virusinfectie; tonsillitisVirussen zijn kleine deeltjes die in de lucht rondzweven. Dit komt doordat mensen virussen uithoesten als ze hoesten of niezen. Virussen vermenigvuldigen namelijk in het lichaam met behulp van een gastheercel. In het lichaam komen er dus steeds virusdeeltjes bij. Als er op een gegeven moment genoeg zijn, kunnen ze worden uitgehoest en worden uitgeniesd. Op die manier komen ze in de lucht terecht, en kunnen ze weer ingeademd worden door andere mensen.

Het is vrijwel onmogelijk om alle virussen te vermijden. Een goede manier om het huis virusvrij te houden is door het voldoende te luchten met airconditioners. Desondanks zijn virussen zó klein dat ze overal tussendoor glippen. Het is wel zo dat het lichaam niet per se ziek wordt van één virusdeeltje. Dit komt doordat het lichaam antigenen heeft gemaakt van alle virusdeeltjes die in het verleden het lichaam zijn binnengedrongen. Deze antigenen bevatten informatie waarmee het lichaam de virussen kan bestrijden. In veel gevallen zal het lichaam dus goed weten hoe het de virussen moet bestrijden.

In sommige gevallen heeft het lichaam echter niet de juiste antigenen. Dit komt doordat veel virussen van structuur en uiterlijk veranderen. Dit houdt in dat het lichaam niet meer de juiste antigenen weet de koppelen aan het juiste virus dat het lichaam binnendringt. Dit leidt ertoe dat het lichaam eerst een antigen moet maken, en dit kost een paar dagen, waardoor de virussen een kleine periode vrij spel krijgen. Dit is de periode van de ziekte en/of de ontsteking.

Virusinfectie en tonsillitis

Bij een tonsillitis vallen bepaalde virusdeeltjes het lichaam binnen. Deze zullen zich vervolgens gaan nestelen bij de tonsillen (de keelamandelen). Hier zorgen ze voor een opzwelling, omdat de witte bloedcellen hier ook naartoe komen. Deze zwelling kan pijnlijk zijn en duurt gewoonlijk een aantal dagen. Een tonsillitis kan ook veroorzaakt worden door een bacterie-infectie.